Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto orzechowe na białkach

Print Friendly, PDF & Email

ciasto_orzechowe_na_białkach

W starym zeszycie z przepisami znalazłam przepis na ciasto orzechowe na białkach. W czasie przedświątecznych przygotowań do Wielkanocy okazuje się on bardzo pożyteczny, bo nie trzeba zastanawiać się co zrobić z białkami po upieczeniu świątecznych słodkości. 🙂 Na nasze potrzeby zmniejszyliśmy ilość podanych niżej składników o połowę, a i tak ciasto jest puszyste, lekkie i wyrośnięte. I jak smakuje… ale o tym musicie przekonać się sami. 🙂

Składniki

Ciasto:

  • 8 białek (z jajek L)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 250 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Czekoladowa polewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 8 łyżek mleka
  • wiórki kokosowe




Wykonanie

Ciasto:

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier puder, miksując na wysokich obrotach.

Gdy masa z białek będzie gęsta i lśniąca, wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, stale miksując. Wlać roztopione masło, połączyć na jednolitą konsystencję.

Orzechy posiekać nożem, wmieszać w masę.

Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 40-45 minut – do suchego patyczka.

Czekoladowa polewa:

Do garnka wsypać cukier i kakao, wlać mleko, podgrzewać do połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia – polewa szybko robi się twarda.

Ciasto pokryć polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.