Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto na tortille

Print Friendly

ciasto na tortille_2

Tortille należą do szybkich, zdrowych i bardzo smacznych dań, dlatego wśród naszych zapasów zazwyczaj było opakowanie gotowych placków meksykańskich, z których robiliśmy dania na lekką kolację na ciepło. Jednak nie zawsze udawało nam się kupić tortille dobrej jakości, czasami łamały się one przy zwijaniu i całe nadzienie lądowało na talerzu. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić swoją wersję ciasta na tortille, z przepisu często wykorzystywanego przeze mnie w czasach studenckich. Jest on bardzo dobry, bo już samo ciasto na placki wychodzi plastyczne, a po rozwałkowaniu i upieczeniu tortille są lekkie i w ogóle się nie łamią. Jeśli więc szukaliście przepisu na najlepsze ciasto na tortillę, to właśnie znaleźliście je u nas. 😉

Składniki na ciasto na tortille

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 40 g miękkiego smalcu
  • 125 ml gorącej wody



Wykonanie

Do miski wsypać mąkę oraz sól, dodać smalec, rozgnieść palcami, aby uzyskać strukturę kruszonki.

Stopniowo wlewać gorącą wodę i wyrabiać łyżką. Na koniec zagnieść ciasto ręką, uważając, żeby się nie poparzyć. Ciasto na tortille powinno mieć konsystencję jak to na pierogi. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, każdą kolejno wykładać na blat oprószony mąką, bardzo cienko rozwałkować. Na koniec, przykładając duży talerz, nożem wyciąć koło.

Dobrze rozgrzać suchą patelnię, położyć placek tortilli, smażyć kilkadziesiąt sekund do lekkiego zrumienienia, odwrócić i także zrumienić.

Tak przygotowane placki na tortille można od razu nadziewać lub wykorzystać je później, dodatkowo ponownie podgrzewając krótko na patelni.

ciasto na tortille




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.