Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto na naleśniki

Print Friendly, PDF & Email

ciasto na naleśniki

Wydawać by się mogło, że ciasto na naleśniki to bardzo prosta rzecz – wystarczy wymieszać trochę mąki, mleka lub nawet wody, cukru lub soli, jajko i już można wędrować z tym na patelnię. A później niemalże nieograniczone możliwości wyboru dodatków. Jednak ilu kucharzy, tyle przepisów i każdy przekonuje, że tylko jego są idealne. W naszej propozycji dzięki temu, że do ciasta na naleśniki dodawane jest ubite na puszystą pianę białko oraz odrobina proszku do pieczenia, naleśniki są delikatne i lekkie. Można ich używać na słodko i na słono, z różnym rodzajem nadzienia lub całkowicie bez niczego. Takie naleśniki nigdy się nie znudzą. 🙂

Składniki na ciasto na naleśniki

  • kg mąki pszennej
  • 11/4 l mleka
  • 2 jajka
  • czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru lub 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę.

Jeżeli ciasto będzie ze słodkimi dodatkami, w następnym kroku należy dodać 2 płaskie łyżki cukru. Jeżeli na słono – 1/3 płaskiej łyżeczki soli.

W misce umieścić mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia, sól lub cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.

Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta na naleśniki. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz. W zależności od patelni oleju nie trzeba nalewać za każdym razem, można to robić co 2-3 naleśniki.

Z podanej ilości ciasta na naleśniki wychodzi ok. 20 naleśników.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.