Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto leśny mech z mascarpone

Print Friendly, PDF & Email

ciasto leśny mech z mascarpone

Ciasto leśny mech z serkiem mascarpone to bogatsza smakowo wersja naszego poprzedniego przepisu. W niej wzbogaciliśmy krem śmietanowy, dodając do niego serek mascarpone oraz świeżą miętę i limonkę, a samo ciasto posmarowaliśmy domowej roboty dżemem jabłkowo-jeżynowym oraz nasączyliśmy ponczem a’la mojito. Trochę czasu musieliśmy nad tym ciastem spędzić, ale to była bardzo przyjemna i twórcza praca, która przyniosła wyśmienite rezultaty.

Składniki na ciasto leśny mech z mascarpone

Szpinakowe ciasto:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • kilka listków mięty

Poncz do nasączenia ciasta:

  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka rumu

Dodatkowo:

  • 1 granat
  • 1/2 słoiczka dżemu np. porzeczkowego



Przygotowanie

Szpinakowe ciasto:

Szpinak dokładnie opłukać, osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować go z dodatkiem soku z cytryny.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Wlewać stopniowo olej i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na nie za dużych obrotach, po czym tak samo wmieszać szpinak.

Do szpinakowej mieszaniny wsypywać partiami mąkę krupczatkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody, starannie mieszając drewnianą łyżką, żeby nie powstały grudki.

Przelać na blachę (25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem 50-60 minut – do suchego patyczka.

Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjąć je i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem śmietankowy:

Krem śmietankowy przygotować dopiero, gdy ciasto będzie wystudzone.

Pokrojoną na części połówkę limonki oraz listki mięty pognieść, aby wydobyć z nich sok i aromat.

Śmietanę kremówkę ubijać do momentu, aż zacznie robić się gęsta, wsypać cukier i ubić na sztywno.

Do ubitej śmietany dodawać stopniowo mascarpone oraz sok z limonki, miksując na niewielkich obrotach lub mieszając łyżką.

Poncz do nasączenia ciasta:

Pokrojoną połówkę limonki, listki mięty oraz brązowy cukier rozgnieść, dolać wodę oraz rum.

Wykonanie

Z ciasta szpinakowego ściąć 1/3 z góry, pokruszyć ją w misce.

Dolną część ciasta zwilżyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem śmietankowy i równomiernie go rozprowadzić. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto szpinakowe, nawilżyć je ponczem, lekko przycisnąć, na koniec porozkładać pestki granatu.

Ciasto leśny mech z mascarpone wstawić do lodówki, żeby nabrało wilgoci.

ciasto leśny mech z mascarpone




1 Komentarz

  1. 5 listopada 2016    

    uwielbiam to ciasto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.