Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Print Friendly, PDF & Email

ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Wzbogacamy nasze rabarbarowe przepisy o ciasto kruche z rabarbarem i budyniem, czyli proste i smaczne ciasto. Upiekliśmy je na naszej średniej blasze, ale składników starczy na większą np. o wymiarach 25/35cm i będzie ono również dobrze wyglądało. Układając dość duże kawałki rabarbaru na cieście, mieliśmy nadzieję, że zachowają one swój kształt oraz wielkość i będą się ładnie prezentowały w pokrojonym cieście. Rabarbar nas nie zawiódł, co widać na zdjęciu, i cieszył oko w każdym kawałku, po który sięgaliśmy. 🙂

Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

  • 500 g rabarbaru

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka z jajek wielkości L
  • 1 całe jajko wielkości L
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru




Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz cukier, rozdrobnić masło między palcami. Na środku zrobić mieszaniny wgłębienie, wbić jajko, dodać żółtka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć je w folię spożywczą. Większy kawałek włożyć do lodówki na 30 minut, mniejszy do zamrażarki.

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki.

Formę do pieczenia o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno, rozłożyć na nim rabarbar.

W garnku zagotować 2 szklanki mleka z dodatkiem cukru, wlać rozrobiony w jednej szklance mleka proszek budyniowy. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na rabarbar, na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta.

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut, do zrumienienia się kruszonki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Opublikowana
Czas pieczenia
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

twelve + sixteen =