Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto krówka

Print Friendly, PDF & Email

ciasto krówka

Ciasto krówka upiekliśmy po tym, jak w pewnej cukierni wypatrzyliśmy je wśród wypieków wyeksponowanych w ladzie chłodniczej. To miodowe ciasto z masą karmelową, orzechami i bitą śmietaną jest idealne do kawy, można je również upiec na ważne rodzinne spotkania lub na święta. W jego przygotowaniu fajne jest to, że zaczyna się je robić kilka dni wcześniej, gdyż zarówno miodowe ciasto, jak i całe ciasto krówka wymagają kilkudniowego „leżakowania”, co w natłoku innych przygotowań do ważnych uroczystości ma duże znaczenie.

Składniki na ciasto krówka

Miodowe ciasto:

  • 750 g mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki sody

Masa krówkowa:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 500 ml kremówki dobrze schłodzonej
  • 1 czubata łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich




Przygotowanie

Miodowe ciasto:

Do garnka wsypać cukier, dodać masło oraz miód. Gotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Przestudzić.

Do miodowej masy dodać całe jajka, dokładnie je wmieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę pszenną i sodę, wyrobić ciasto (będzie ono dość ciężkie i klejące się do dłoni). Zrobić z niego kulkę, owinąć je szczelnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ciasto podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować i przełożyć na dwie takie same blachy (25/30cm) wyłożone papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blach, miodowe placki należy piec osobno.

Blachy z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15 minut. Po tym czasie placki wyjąć z piekarnika, wystudzić, po czym owinąć w ściereczki i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce, aby miodowe placki zrobiły się bardziej miękkie.

Krem kajmakowy:

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub podgrzać na ogniu, uważając, aby jej nie zagotować, gdyż starci swoje żelujące właściwości. Pozostawić do ostygnięcia.

Śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno, delikatnie wmieszać 2 łyżki masy kajmakowej. Następnie dwie łyżki kremówki wymieszać z przestudzoną żelatyną i wmieszać w resztę śmietany.

Wykonanie

Na spodzie jednego placka równomiernie rozprowadzić krem kajmakowy, przykryć go drugim plackiem. Wierzch placka miodowego posmarować masą kajmakową, posypać posiekanymi orzechami.

Ciasto krówkę przenieść w chłodne miejsce na 1 dzień, aby miodowe placki zmiękły.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.