Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest naszym pierwszym tegorocznym wiosennym ciastem. Rabarbar kupiliśmy spontanicznie i nie przeszkadzało nam, że zaczynał więdnąć, gdyż już widzieliśmy słodko-kwaśny deser na naszym stole. Do tego wypieku wykorzystaliśmy przepis na zeszłoroczny hit wakacji – ciasto jogurtowe z jagodami, a ze względu na soczystość rabarbaru zrobiliśmy dodatkowo kruszonkę. Zgodnie z oczekiwaniami ciasto jogurtowe z rabarbarem wyszło smaczne, a mając świadomość, że to preludium do wysypu owoców, tym przyjemniej było je jeść. 🙂

Składniki na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto jogurtowe:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Owoce:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru




Przygotowanie

Ciasto jogurtowe:

Do naczynia wlać jogurt, dodać jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników. Dolać olej, krótko zmiksować, następnie, ciągle miksując, stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Kruszonka:

Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać pokrojone zimne masło. Całość rozdrabniać palcami, aż składniki się połączą i powstaną grudki. Wstawić do lodówki.

Owoce:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na części. Zasypać cukrem, odstawić na 10 minut.

Wykonanie

Ciasto jogurtowe przelać do formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć na nim odsączony rabarbar, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką można po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem lub po wystygnięciu cukrem pudrem.




1 Komentarz

  1. 26 maja 2017    

    pyszne ciasto:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.