Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto jogurtowe z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

ciasto jogurtowe z jagodami

Do tej pory nie zamieściliśmy żadnego przepisu na ciasto jogurtowe, czas więc to nadrobić i zaprezentować je z dodatkiem sezonowych leśnych owoców. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dodatkową zaletą jest fakt, że można je upiec z różnymi owocami. W naszej Rodzinie większość jest amatorami ciast drożdżowych, ale to ciasto jogurtowe z jagodami bardzo przypadło im do gustu i z pewnością niejeden raz skorzystają z tego przepisu.

Składniki na ciasto jogurtowe z jagodami

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 250 cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki brązowego cukru



Wykonanie

Do naczynia wlać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników. Dolać olej, krótko zmiksować, następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do formy (ok. 25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać jagodami oraz brązowym cukrem. Ciasto jogurtowe z jagodami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 30 minut.

ciasto jogurtowe z jagodami




2 Komentarzy

  1. kinga
    13 sierpnia 2016    

    Witam.Jakiej wiekosci ma byc blacha?

    • M&B
      13 sierpnia 2016    

      Dzień dobry. Piekliśmy w blasze ok. 25 na 35 cm. Od razu dopiszę to jeszcze do przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.