Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto ile ważą jajka

Print Friendly

ciasto ile ważą jajka

Wśród domowych przepisów jest jeden na bardzo proste i szybkie ciasto, w którym nie trzeba pamiętać proporcji. Wystarczy najpierw zważyć jajka, a później według ich wagi przygotować sobie pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier i margarynę. Dodatkami do tego ciasta mogą być dowolne owoce, dobrze smakuje również przełożone dżemem lub kremem. Ciasto ile ważą jajka jest idealne, gdy nie chcemy spędzać w kuchni zbyt dużo czasu.

Składniki na ciasto ile ważą jajka

  • 4 duże jajka
  • margaryna (ile zaważą jajka)
  • cukier (ile zaważą jajka)
  • mąka pszenna (ile zaważą jajka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g renklod
  • cukier puder do posypania ciasta



Wykonanie

Renklody umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki.

Zważyć 4 jajka ze skorupkami, następnie odważyć tyle samo margaryny, cukru i mąki.

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Potem naprzemiennie wbijać jajka i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.

Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, porozkładać renklody skórką do dołu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzałki góra-dół). Ciasto ile ważą jajka z renklodami piec ok. 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.

ciasto ile ważą jajka

ciasto ile ważą jajka




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.