Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto fistaszkowe z solonym karmelem

Print Friendly, PDF & Email

ciasto fistaszkowe z solonym karmelem

W niedzielę skomponowaliśmy ciasto fistaszkowe z solonym karmelem. Najważniejszą jego częścią jest fistaszkowy krem, zrobiony z masła orzechowego i domowego budyniu, ale istotną rolę odgrywa także solony karmel i orzechowa posypka. Do zrobienia ciasta użyliśmy tylko jednego gotowego produktu, czyli masła orzechowego, gdyż zarówno budyń, jak i karmel można w prosty sposób zrobić samemu.

Składniki na ciasto fistaszkowe z solonym karmelem

Czekoladowy biszkopt:

  • 110 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka wielkości L
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Fistaszkowy krem:

  • 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 1 l mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru

Solony karmel:

  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Prażone fistaszki:

  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka masła




Przygotowanie

Czekoladowy biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu miksując, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, kolejne po wmiksowaniu poprzedniego.

Do masy jajecznej dodać przesiane mąki z kakao, delikatnie je wmieszać drewnianą lub silikonową łyżką.

Czekoladowy biszkopt wylać na blachę (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku przez 15 minut, następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Fistaszkowy krem:

Z litra mleka odlać szklankę, rozrobić w niej obie mąki wraz z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać mączną mieszaninę. Energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki, zagotować, po czym przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Gdy budyń będzie już zimny, utrzeć masło orzechowe w mikserze. Dodawać po łyżce budyniu, miksując krem na niskich obrotach.

Solony karmel:

Na patelni z grubym dnem rozsypać cukier, podgrzewać go na małym ogniu, aż się rozpuści. Wlać śmietankę kremówkę, mieszając, w dalszym ciągu podgrzewać, aż oba składniki się połączą i masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i w karmel wmieszać sól.

Prażone fistaszki:

Fistaszki posiekać nożem na mniejsze kawałki, przesypać na patelnię, dodać masło. Prażyć na małym ogniu, aż staną się złociste i chrupiące.

Wykonanie

Na czekoladowy biszkopt wyłożyć krem fistaszkowy, wyrównać jego powierzchnię. Następnie rozprowadzić solony karmel, całość posypać prażonymi fistaszkami.

Ciasto fistaszkowe z solonym karmelem wstawić do lodówki na całą noc.




2 Komentarzy

  1. 9 października 2017    

    Świetnie prezentuje sie to ciasto 🙂

    • M&B
      9 października 2017    

      Nie tylko super wygląda, ale też świetnie smakuje. Zapraszamy do zrobienia. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

19 + 20 =