Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto drożdżowe z jagodami

Print Friendly

ciasto drożdżowe z jagodami

Już kiedyś wspominałam, że najlepsze ciasta drożdżowe piecze moja Mama, ale pewnie jak większość Mam i Babć robi to na oko. Podczas sobotniego pieczenia została więc zaopatrzona w wagę, a ja z notatnikiem siedziałam obok i wszystko skrzętnie zapisywałam. Dzięki temu nie tylko powstało pyszne ciasto drożdżowe z jagodami, ale także dokładny przepis, którym dzielimy się z Wami.

Składniki na ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 60 g masła

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Bezowa pianka:

  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1 kisiel wiśniowy

Owoce:

  • jagody
  • wiśnie (opcjonalnie)



Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, wlać 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, rozmieszać. Rozczyn przykryć i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie żółtka i całe jajko ubić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę. Masło rozpuścić na małym ogniu i odstawić do przestygnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, rozczyn, resztę podgrzanego mleka. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od dłoni. Wlać przestudzone masło, ponownie dokładnie wyrobić. Drożdżowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia, powinno ono podwoić swoją objętość.

Kruszonka:

W miseczce rozgnieść dłońmi masło, cukier oraz mąkę, tak aby powstały grudki.

Bezowa pianka:

Pianę z białek przygotować dopiero wtedy, gdy ciasto będzie już pieczone w piekarniku.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej i gęstej masy, na koniec wmieszać kisiel.

Owoce:

Jagody przebrać, krótko opłukać.

Wiśnie opłukać, wydrylować, pozostawić na sicie, żeby nadmiar soku odkapał.

Wykonanie

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć jagody i wiśnie, posypać je kruszonką. Przykryć ściereczką i po raz ostatni odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut).

Ciasto drożdżowe z jagodami piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (góra-dół) przez 30 minut. Po tym czasie wylać na nie pianę z białek oraz kisielu, ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze przez około 15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.