Ciasto czekoladowe z gruszkami

M&B
Ciasto czekoladowe z gruszkami

Sezon na dynię wykorzystaliśmy do samego końca, mocno przeciągnął się on na czas, w którym królują jabłka i gruszki. Te ostatnie wreszcie się doczekały na swoją kolej. Upiekliśmy ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na którym dumnie prezentują się gruszki. Owoce bardzo ładnie się upiekły – są miękkie, słodkie i wilgotne, a w połączeniu z czekoladą rozpływają się w ustach. Ciasto czekoladowe z gruszkami jest bardzo proste, szybkie do przygotowania, a do tego nieziemsko pyszne.

Ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml czerwonego wina
  • 4 średnie gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • masło lub margaryna do natłuszczenia formy




Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na puszystą masę, następnie wbijać kolejno jajka i miksować do połączenia się z pozostałymi składnikami.

Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać szczyptę soli oraz posiekaną nożem czekoladę, dokładnie wymieszać łyżką. Dolać czerwone wino, ponownie wymieszać.

Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne, wkładać do miseczki z sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się brązowe.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić masłem lub margaryną, wylać ciasto, potrząsnąć formą, żeby masa równomiernie się rozlała. Gruszki ponacinać wzdłuż i ułożyć je na powierzchni ciasta.

Ciasto czekoladowe z gruszkami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec 40 minut z termoobiegiem. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach lub ciasto pozostawić jeszcze na 5-10 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć.

ciasto czekoladowe z gruszkami




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis