Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto czekoladowe na białkach

Print Friendly, PDF & Email

ciasto czekoladowe na białkach

W karnawałowym czasie pieczenia pączków zostawało nam sporo białek, na spożytkowanie których wymyślaliśmy coraz to nowe sposoby. Jednym z nich jest czekoladowe ciasto na białkach, które było sporym sukcesem kulinarnym. Jednak awaria aparatu pokrzyżowała nam plany zamieszczenia przepisu na blogu, więc z kolejnych białek zrobiliśmy nowe ciasto, które połączyliśmy z kawową pianką. Lekkie czekoladowe ciasto na białkach dobrze komponowało się z puszystą, delikatną kawową masą.

Składniki na ciasto czekoladowe na białkach

Czekoladowe ciasto:

  • 8 białek
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Kawowa pianka:

  • 660 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 czubate łyżki zmielonej kawy
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru

Kawowy poncz:

  • 125 ml zaparzonej kawy
  • 2 łyżki wódki

Dodatkowo:

  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy




Przygotowanie

Czekoladowe ciasto:

Mąkę pszenną, cukier, kakao, mleko, olej oraz proszek do pieczenia zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie delikatnie wmieszać je w czekoladową masę.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25/30cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem). Piec 40-45 minut, do suchego patyczka.

Ciasto czekoladowe na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Kawowa pianka:

Zmieloną kawę zalać gorącą wodą, odstawić do zaparzenia się, następnie przelać przez papierowy filtr, aby pozbyć się fusów.

Połowę kawy posłodzić, wsypać żelatynę, dokładnie ją rozpuścić i pozostawić do lekkiego stężenia.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wymieszać z tężejącą kawą, następnie tę mieszankę delikatnie wmieszać w kremówkę.

Kawowy poncz:

Do pozostałych 125 ml zaparzonej kawy dodać alkohol.

Wykonanie

Ciasto czekoladowe na białkach nasączyć kawowym ponczem, wyłożyć na nie kawową piankę. Wierzch posypać startą czekoladą i kawą ziarnistą. Wstawić do lodówki.




ciasto czekoladowe na białkach

1 Komentarz

  1. gin
    24 kwietnia 2017    

    O mniam, musiało smakować wyjątkowo pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.