Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto 3 bit

Print Friendly, PDF & Email

ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit jest ciastem bez pieczenia, które zawsze się udaje i świetnie smakuje. Swego czasu u mnie w domu było ono bardzo często robione i zawsze z taką samą chęcią i apetytem zjadane. Przepis pochodzi z serwisu „wielkieżarcie” i zagościł tam w 2004 roku. Dzisiaj, przeglądając liczne przepisy na ciasto 3 bit, można zauważyć, że wiele w składnikach i wykonaniu się zmieniło, ale z pewnością każda wersja smakuje równie słodko i trudno jest się oprzeć kolejnej porcji.

Składniki na ciasto 3 bit

  • 1 duże opakowanie krakersów (180g)
  • 2 duże opakowanie herbatników (400g)

Masa budyniowa:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła

Masa śmietankowa:

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Masa krówkowa:

  • 1 puszka masy krówkowej

Dodatkowo:

  • kilka kostek gorzkiej czekolady



Przygotowanie

Masa budyniowa:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wmieszać mąkę krupczatkę. Masę przelać do dużego garnka.

Mleko zagotować z masłem. Na ogień postawić garnek z żółtkami i mąką, do niego od razu powoli wlewać gorące mleko, cały czas miksując lub energicznie mieszając trzepaczką, aby masa budyniowa nie miała grudek. Gotować, aż całość zgęstnieje i będzie konsystencji budyniu. Przykryć folią spożywczą, odstawić do przestygnięcia.

Masa śmietankowa:

Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aby się rozpuściła i odstawić do wystygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wmiksować cukier puder. 2 łyżki ubitej kremówki połączyć z żelatyną, następnie stopniowo dodawać tę masę do pozostałej kremówki i krótko, ale dokładnie zmiksować.

Wykonanie

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, na nie wylać przestudzoną masę budyniową i ponownie ułożyć herbatniki. Na ciastkach równomiernie rozprowadzić masę krówkową, a na niej rozłożyć krakersy, następnie wyłożyć masą śmietankową i całość wykończyć, ścierając na ciasto gorzką czekoladę.

Ciasto 3 bit bez pieczenia wstawić do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki i krakersy zwilgotniały, a obie masy dobrze stężały.

ciasto 3 bit




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.