Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasteczka ze skwarkami i cebulą

Print Friendly, PDF & Email

ciasteczka ze skwarkami i cebulą

Mamy już dwie wersje ciastek ze skwarkami i obie są na słodko, czas więc przygotować słone ciasteczka ze skwarkami i cebulą. Są dobrą alternatywą dla chipsów, precelków lub słonych orzeszków i można je szybko, małym kosztem i bardzo prosto zrobić w domu. Doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach, gdzie będą się wybijały spośród wszystkich kupionych słonych przekąsek i z pewnością znikną jako pierwsze. 🙂

Składniki na ciasteczka ze skwarkami i cebulą

  • 100 g skwarek
  • 300 g mąki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty chilli
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię z dwiema łyżkami smalcu, zeszklić i odstawić do przestygnięcia.

Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cebulę wraz z tłuszczem, proszek do pieczenia, jajko, śmietanę, chilli, sól oraz pieprz. Wyrobić ciasto o konsystencji ciasta do pierogów.

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (góra-dół) ok. 15-18 minut – do zrumienienia.

Ciasteczka ze skwarkami i cebulą są dobrym dodatkiem do piwa lub jako słona przekąska.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.