Choinka z ciasta francuskiego

M&B
Choinka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie daje bardzo dużo możliwości, a przede wszystkim pozwala tworzyć smakołyki w krótkim czasie. Choinka z ciasta francuskiego z dżemem dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje i z powodzeniem może być jedną z jadalnych ozdób stołu. Do jej wykonania należy użyć gęstego dżemu, a bardziej płynny najlepiej zredukować w garnku przez podgrzewanie. Pozostałe ciasto także można nadziać dżemem i np. zwinąć w zgrabne rogaliki.

Choinka z ciasta francuskiego – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • gęsty dżem
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka mleka




Przygotowanie

Ciasto francuskie – rozłożone na papierze do pieczenia – złożyć na pół wzdłuż krótszej krawędzi, wyciąć z niego kształt choinki z pniem.

Zdjąć górną część, dolną posmarować dżemem (ale nie za dużo, bo wypłynie podczas pieczenia), posypać cynamonem i ewentualnie cukrem wedle uznania. Położyć z powrotem drugą część ciasta.

Po obu stronach – zaczynając od dołu drzewa – ponacinać cienkie paski, na górze zostawiając trójkącik. Na koniec powykręcać każdy z pasków i całą choinkę lekko nawilżyć mlekiem.

Wstawić do nagrzanego do 220oC piekanika (z termoobiegiem), piec 15-18 minut.

choinka z ciasta francuskiego




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Choinka z ciasta francuskiego
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis