Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Choinka z ciasta francuskiego

Print Friendly

choinka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie daje bardzo dużo możliwości, a przede wszystkim pozwala tworzyć smakołyki w krótkim czasie. Choinka z ciasta francuskiego z dżemem dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje i z powodzeniem może być jedną z jadalnych ozdób stołu. Do jej wykonania należy użyć gęstego dżemu, a bardziej płynny najlepiej zredukować w garnku przez podgrzewanie. Pozostałe ciasto także można nadziać dżemem i np. zwinąć w zgrabne rogaliki.

Składniki na choinkę z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • gęsty dżem
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka mleka




Przygotowanie

Ciasto francuskie – rozłożone na papierze do pieczenia – złożyć na pół wzdłuż krótszej krawędzi, wyciąć z niego kształt choinki z pniem.

Zdjąć górną część, dolną posmarować dżemem (ale nie za dużo, bo wypłynie podczas pieczenia), posypać cynamonem i ewentualnie cukrem wedle uznania. Położyć z powrotem drugą część ciasta.

Po obu stronach – zaczynając od dołu drzewa – ponacinać cienkie paski, na górze zostawiając trójkącik. Na koniec powykręcać każdy z pasków i całą choinkę lekko nawilżyć mlekiem.

Wstawić do nagrzanego do 220oC piekanika (z termoobiegiem), piec 15-18 minut.

choinka z ciasta francuskiego




1 Komentarz

  1. 2 grudnia 2015    

    Super pomysł:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.