Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Chłodnik ogórkowy

Print Friendly, PDF & Email

chłodnik ogórkowy

Na takie upalne dni, jakie serwuje nam koniec maja, najlepiej przygotować na obiad lekki i chłodzący chłodnik ogórkowy. W porcji orzeźwiającego chłodnika z ogórków znajdziemy wszystko to, co wiosną jest najlepsze – ogórki, rzodkiewki, koperek oraz szczypiorek. Całość doprawiona jest czosnkiem, który nadaje zupie ostrości i wyrazistości. W naszej wersji chłodnik ogórkowy zrobiliśmy z kefirem, ale zamiast niego można użyć jogurtu, zsiadłego mleka lub maślanki. Kto jeszcze nie próbował takiego wiosennego chłodnika, powinien się na niego skusić, będzie zadowolony. 🙂

Składniki na chłodnik ogórkowy

  • 500 g ogórków szklarniowych lub gruntowych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 500 ml kefiru prosto z lodówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo




Wykonanie

Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka, zasypać połową łyżeczki soli, odstawić na 10 minut. Po tym czasie zlać z nich wodę.

Szczypiorek oraz koperek umyć, posiekać.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Do startych rzodkiewek i ogórków wlać kefir, dodać posiekany koperek oraz szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Chłodnik ogórkowy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.




chłodnik ogórkowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Chłodnik ogórkowy
Opublikowana
Średnia ocen
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

1 Komentarz

  1. Danusia
    26 lipca 2018    

    Uwielbiam w letnie upały.
    Mam taki sam przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

sixteen − 7 =