Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Chlebek bananowy z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

chlebek bananowy z orzechami

Chlebek bananowy z orzechami od początku prowadzenia bloga piekliśmy już parę razy, ale nie było czasu na zrobienie zdjęć lub napisanie przepisu przy takiej ilości pracy związanej nie tylko z prowadzeniem strony. Poprzedni bananowy chlebek piekliśmy z myślą o zamieszczeniu na stronie, ale z powodu awarii komputera i przeciągającej się jego naprawy, nie mieliśmy możliwości napisania przepisu, obrobienia zdjęć i zamieszczenia ich na blogu. Teraz, jak widzicie, powoli wracamy do dzielenia się z Wami przepisami. 🙂 Na dobry początek przepis na prosty i szybki chleb z bananami, wprost z amerykańskiej kuchni.

Składniki na chlebek bananowy z orzechami

  • 400 g dojrzałych bananów (2-3 sztuki)
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka (wielkości L)
  • 150 ml mleka
  • 150 g orzechów włoskich
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy




Wykonanie

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na białą masę. Ucierając dalej na niskich obrotach, dodawać po jednym jajku.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, po łyżce wsypywać do utartego masła i jajek, miksując na niewielkich obrotach. Wlać mleko, krótko zmiksować do połączenia się składników.

Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do ciasta dodać banany, rum oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie, wymieszać.

Keksówkę (10/30 cm) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 60-65 minut – do suchego patyczka.

Chlebek bananowy z orzechami wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystygnięcia.

Do chlebka z bananami można podać powidła śliwkowe, dżem truskawkowy lub polać go rozpuszczoną czekoladą.




chlebek bananowy z orzechami

chlebek bananowy z orzechami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Chlebek bananowy z orzechami
Opublikowana

2 Komentarzy

  1. Arv
    21 października 2018    

    Pięknie wyrośnięty! Muszę wypróbować ten przepis, bo moje chlebki bananowe raczej są na tym gliniastym końcu spektrum 😀

    • M&B
      24 października 2018    

      Przepis sprawdzony kilkakrotnie, więc tym razem i Twój wypiek powinien się udać. Powodzenia i daj znać, jak wyszło. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

fourteen − 7 =