Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Chipsy z warzyw korzeniowych

Print Friendly, PDF & Email

chipsy z warzyw korzeniowych

Jesteście gotowi na mecz? My jak najbardziej i z niecierpliwością czekamy na pierwszy gwizdek. Tym razem nie na trybunach, lecz przed telewizorem z pomalowanymi twarzami ściskamy szaliki w dłoniach. Przed nami spora micha chipsów warzywnych gotowa do nerwowego podjadania. Dzisiaj cienko pokroiliśmy warzywa korzenne, a inspiracja mieszkała w paczce chipsów przesyłanych nam przez Siostrę Agatę. Zabrakło jedynie topinamburu, myślimy jednak, że się nie obrazi, w końcu to polski wieczór. 😉

Składniki na chipsy z warzyw korzeniowych

  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 3 podłużne buraczki czerwone
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 l oleju
  • sól




Wykonanie

Marchewki, pietruszki, buraczki i seler obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Używając mandoliny do warzyw lub robota z tarczą do krojenia w plasterki, pokroić warzywa w cienkie plasterki (najlepiej każde osobno, zaczynając od białych). Można także skorzystać z tarki do warzyw lub bardzo cienko pokroić warzywa nożem, jednak jest to czasochłonne, a plasterki z pewnością nie będą tak idealnie pokojone.

Na głęboką patelnię wlać olej, wolno go podgrzewać. Gdy plasterek wrzucony na olej zacznie się smażyć, temperatura oleju jest odpowiednia i można rozpocząć smażenie pierwszej partii chipsów.

Smażenie warzyw rozpocząć od pietruszki lub selera, jako trzecie warzywo wrzucać na olej marchew, a na końcu plasterki buraków.

Plasterki warzyw wrzucać na gorący olej, smażyć przez 10-20 minut – w zależności od temperatury oleju, grubości plasterków i ilości wrzuconych warzyw. W trakcie smażenia warzywa kilka razy przemieszać. Chipsy warzywne są gotowe, gdy wokół warzyw nie pojawiają się bąbelki powietrza, a olej staje się bardziej spokojny.

Chipsy z warzyw korzeniowych wykładać na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystygnięcia, oprószyć solą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.