Chipsy z batatów

M&B
Chipsy z batatów

W ten piątek byliśmy razem już od późnego popołudnia. Część wspólnego wieczoru chcieliśmy spędzić przed telewizorem, a ponieważ lubimy w tym czasie coś chrupać, postanowiliśmy zrobić domowe chipsy. Jako pierwsze pod ostrze tarczy do krojenia i na rozgrzany olej wpadły bataty, i już pół godziny później przy filmie przegryzaliśmy warzywne, złociste chipsy z batatów.

Chipsy z batatów – składniki

  • 1 kg batatów
  • 1/2 l oleju
  • sól




Wykonanie

Bataty obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Korzystając z mandoliny do warzyw lub robota z tarczą do krojenia w plasterki, pokroić słodkie ziemniaki w cienkie plasterki. Można również użyć tarki do warzyw lub pokroić bataty nożem.

Na głęboką patelnię wlać olej, wolno go podgrzewać. Gdy ziemniak wrzucony na olej zacznie się smażyć, temperatura oleju jest odpowiednia i można rozpocząć smażenie pierwszej partii chipsów.

Plasterki batatów wrzucać na gorący olej, smażyć przez 5-6 minut, w trakcie odwrócić na drugą stronę.

Chipsy z batatów wyłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystygnięcia, oprószyć solą.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Chipsy z batatów
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis