Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Chipsy z batatów

Print Friendly, PDF & Email

chipsy z batatów

W ten piątek byliśmy razem już od późnego popołudnia. Część wspólnego wieczoru chcieliśmy spędzić przed telewizorem, a ponieważ lubimy w tym czasie coś chrupać, postanowiliśmy zrobić domowe chipsy. Jako pierwsze pod ostrze tarczy do krojenia i na rozgrzany olej wpadły bataty, i już pół godziny później przy filmie przegryzaliśmy warzywne, złociste chipsy z batatów.

Składniki na

  • 1 kg batatów
  • 1/2 l oleju
  • sól




Wykonanie

Bataty obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Korzystając z mandoliny do warzyw lub robota z tarczą do krojenia w plasterki, pokroić słodkie ziemniaki w cienkie plasterki. Można również użyć tarki do warzyw lub pokroić bataty nożem.

Na głęboką patelnię wlać olej, wolno go podgrzewać. Gdy ziemniak wrzucony na olej zacznie się smażyć, temperatura oleju jest odpowiednia i można rozpocząć smażenie pierwszej partii chipsów.

Plasterki batatów wrzucać na gorący olej, smażyć przez 5-6 minut, w trakcie odwrócić na drugą stronę.

Chipsy z batatów wyłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystygnięcia, oprószyć solą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

five × 1 =