Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Chiński rosół z kaczki

Print Friendly

chiński rosół z kaczki

Kiedy w naszym koszyku na zakupy ponownie pojawiła się kaczka, wpadłam na pomysł, aby po oddzieleniu mięsa z korpusu, skrzydełek i szyi ugotować rosół o orientalnym charakterze. Dodając odpowiednie przyprawy, uzyskanie dalekowschodniego smaku i aromatu nie było trudne i chociaż spis przypraw jest długi, z pewnością większość z nich każdy ma w swojej kuchni. Chiński rosół z kaczki ma bogaty, głęboki, intensywny smak z wyczuwalną nutą ostrych przypraw oraz słodkości pochodzącej z warzyw. Dodatek sosu sojowego i ostrygowego sprawia, że kolor rosołu jest ciemniejszy i ładnie kontrastuje z białymi nitkami makaronu ryżowego.

Składniki na chiński rosół z kaczki

  • 1 korpus z kaczki + skrzydełka + szyja
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 kory cynamonu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1-1 1/2 cm chili
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić na kilka części.

Cebulę obrać, opiec na czarno nad palnikiem, na płycie kuchennej lub palnikiem do creme brule.

Czosnek obrać.

Wykonanie

Do dużego garnka wlać zimną wodę, włożyć korpus kaczki, skrzydełka oraz szyję. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, po czym mięso wyjąć, a wodę wylać. Garnek i mięso umyć, wlać czystą wodę (ok. 3 litry), włożyć korpus, skrzydełka oraz szyję. Postawić na ogniu, wrzucić pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny, rosół ma tylko lekko „pyrkać”. Pod koniec rosół doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i ostrygowym.

Chiński rosół z kaczki podawać z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.