Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Chili con carne

Print Friendly, PDF & Email

chili_con_carne

Chili con carne to bardzo proste danie z mięsa mielonego oraz pikantnych dodatków np. papryczek chili, mielonej ostrej papryki, kminu rzymskiego i pieprzu. Zdecydowane smaki łagodzą pozostałe składniki, czyli kukurydza, czerwona fasola oraz przecier pomidorowy. Jest to danie, które można serwować na obiad i podać je z ryżem, lub na kolację z tortillą czy też pieczywem. Z każdym dodatkiem chili con carne będzie smakowało doskonale i zaspokoi każdy głód. 🙂

Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 6-8 łyżeczek przyprawy do chili con carne
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wsypać na patelnię z olejem, smażyć 10 minut.

Mięso razem z obranym i posiekanym czosnkiem dodać do cebuli, podsmażać 15-20 minut.

Na patelnię wlać przecier pomidorowy i szklankę wody, wsypać przyprawę do chili con carne, wymieszać i zagotować.

Fasolę i kukurydzę opłukać i odcedzić, dodać do pozostałych składników, gotować 5-10 minut. Chili con carne doprawić solą i pieprzem do smaku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.