Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Chałwowiec

Print Friendly

chałwowiec

Chałwowiec to pyszne przekładane ciasto czekoladowe, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole. Piekąc ciasto w tortownicy, można zrobić tort, kremu chałowego jest wystarczająco dużo nie tylko na przełożenie ciasta, ale również na ozdobienie boków i wierzchu. Pomimo użycia dużej ilości chałwy, masa nie jest zbyt słodka, więc ciasto przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom tego przysmaku.

Składniki na chałwowiec

Czekoladowy biszkopt:

  • 6 jajek w rozmiarze L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Krem chałwowy:

  • 300 g chałwy waniliowej
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 600 ml mleka
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 50 g chałwy
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady




Przygotowanie

Czekoladowy biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Gdy masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku, miksując na niewielkich obrotach.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać te składniki do ubitych jajek.

Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać czekoladowe ciasto, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut. Pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, uchylić drzwiczki i wystudzić.

Krem chałwowy:

Z mleka odlać 1/2 szklanki, rozrobić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń, energicznie mieszać trzepaczką, aż całość zgęstniej. Odstawić z ognia, powierzchnię przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić.

Miękkie masło ubić na puszystą, białą masę. Po łyżce dodawać do niej zimny budyń, miksując do połączenia się składników. Wkruszyć chałwę, ponownie zmiksować.

Wykonanie

Czekoladowy biszkopt podzielić na 2 lub 3 blaty, przełożyć je kremem chałwowym. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę i pokruszyć chałwę.

Chałwowiec wstawić do lodówki na kilka godzin.




chałwowiec

1 Komentarz

  1. 3 stycznia 2017    

    Ładny))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.