Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Chałka

Print Friendly

chałka

Przygotowując makówki, żałowaliśmy, że nie mamy już czasu na upieczenie własnej chałki i musimy użyć kupionej. Została ona wpisana na listę rzeczy do zrobienia i od razu po powrocie ze świątecznego odpoczynku upieczona, zjedzona i ze spisu wykreślona. 😉 W czasie, gdy drożdżowe ciasto wyrastało, z ciekawością oglądaliśmy zawodowców zaplatających chałkę nawet z ośmiu warkoczy. Nasza miała tylko 4 warkocze, ale za to nadrabiała wyjątkowo maślanym smakiem i chrupiącą kruszonką. 🙂

Składniki na chałkę

Chałka:

  • 550 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
  • 100 g masła
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo do posmarowania chałki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka




Przygotowanie

Chałka:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę oraz rozpuścić na małym ogniu masło.

Do miski wsypać pozostałą mąkę i sól, wlać utarte żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, dodać przestudzone masło, ponownie wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko wyrobić. Podzielić na 3-5 części, z każdej z nich zrobić wałek o długości ok. 40 cm i cieńszych końcówkach.

W zależności od ilości wałków postępować wg schematu:

dla 3 części – zlepić końce na górze, zapleść warkocz, zlepić dolne końce i obie końcówki podwinąć pod spód,

dla 4 części – zlepić końce i zaczynając od lewej strony przełożyć pierwszy wałek nad drugim, pod trzecim i nad czwartym. Każde kolejne przeplatanie zaczynać od lewej strony, zlepić dół ciasta i obie końcówki podwinąć pod spód,

dla 5 części – zlepić końce u góry, zaczynając od lewej strony przełożyć pierwszy wałek ciasta nad drugim i pod trzecim. Następnie pierwszą część z prawej strony przełożyć nad drugą oraz pod trzecią. Dalej przeplatać wałki zaczynając od lewej strony, potem prawa strona i tak do końca ciasta. Zlepić dół ciasta i obie końcówki podwinąć pod spód.

Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Kruszonka:

W czasie gdy chałka wyrasta, przygotować kruszonkę, rozgniatając w misce mąkę, cukier i masło. Składniki powinny się połączyć, tworząc mniejsze i większe grudki.

Wykonanie

Wyrośniętą chałkę posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (z termoobiegiem) przez 30-35 minut.

Po upieczeniu chałkę z kruszonką wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.




1 Komentarz

  1. 11 stycznia 2017    

    Uwielbiam chałkę – nie potrzebuję do niej żadnych dodatków:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.