Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Chaczapuri z suszonymi pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

chaczapuri z suszonymi pomidorami

Pomysł na chaczapuri z suszonymi pomidorami podsunęło nam google. Plany odnośnie białego sera nie zostały zrealizowane, a trzeba było go wkrótce już zjeść lub zamrozić. Twaróg teraz chcieliśmy wykorzystać do czegoś na słono i od razu pierwszą propozycją wyszukiwarki było gruzińskie chaczapuri. Zdjęcia zachęciły nas do przyjrzenia się bliżej temu gruzińskiemu plackowi i już dalej nie musieliśmy szukać – był idealny. Nasze serowe nadzienie wzbogaciliśmy suszonymi pomidorami, a całość posypaliśmy szczypiorkiem i polaliśmy odrobiną sosu czosnkowego.

Składniki na chaczapuri z suszonymi pomidorami”

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej chlebowej TYP 750
  • 1 opakowanie drożdży instant (8 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 300 g białego sera
  • 200 g mozzarelli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 6-8 suszonych pomidorów w oliwie
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/2 pęczka szczypiorku




Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać do niej wszystkie pozostałe składniki, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto.

Włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

Biały ser zagnieść widelcem z odsączoną mozzarellą i kwaśną śmietaną, lekko posolić, wbić jajko, wymieszać.

Pomidory odsączyć, drobno pokroić, wmieszać w masę serową.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką powierzchnię, rozpłaszczyć dłonią na cienki, prostokątny placek i podzielić na 6 równych prostokątów.

Na środek każdego kawałka ciasta wyłożyć nadzienie. Boki wzdłuż dłuższej krawędzi złożyć i zagiąć do środka, następnie skleić ze sobą na końcach, tworząc kształt łódki.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzać do 200oC (z termoobiegiem), włożyć chaczapuri, piec 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika chlebek posmarować masłem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo chaczapuri z suszonymi pomidorami można podawać np. z sosem czosnkowym lub ketchupem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.