Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cesarski omlet Kaiserschmarrn

Print Friendly

cesarski omlet Kaiserschmarrn

Na walentynkowe śniadanie przygotowaliśmy sobie słodki omlet z rodzynkami – Kaiserschmarrn -wywodzący się z kuchni austriackiej. Jak przystało na cesarskie danie, jest leciutki i puszysty, a do tego słodki, rumiany i aromatyczny. Potrawa pochodzi z czasów panowania cesarza Franciszka Józefa I, ale nie wiadomo, z jakiej okazji i dla kogo została pierwszy raz przyrządzona – krąży wiele legend.

Składniki na cesarski omlet Kaiserschmarrn

  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 30 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • dżem




Przygotowanie

Rodzynki namaczać w rumie przez kilkanaście minut.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodawać stopniowo mleko, po nim partiami mąkę – cały czas miksując.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać łyżką w masę z żółtek.

Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu, na całą jej powierzchnię wlać ciasto, posypać częścią namoczonych rodzynek. Smażyć do momentu, aż brzegi zaczną odchodzić, a spód będzie brązowy, odwrócić na drugą stronę – nie przejmując się, jeśli omlet się rozerwie. Chwilę podsmażać, następnie rozdrobnić na mniejsze kawałki. Trzymać na ogniu jeszcze ok. 2 minuty, kilka razy przemieszać.

Podawać na gorąco, dodatkowo można serwować z dżemem lub posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.