Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Castagnaccio

Print Friendly, PDF & Email

castagnaccio

Na przepis na włoskie ciasto castagnaccio natrafiliśmy przypadkiem, szukając czegoś zupełnie innego. Jego niecodzienne smaki bardzo nas zaintrygowały, a ponieważ główny składnik, jakim jest mąka kasztanowa, leżał od dłuższego czasu w szufladzie, od razu dodaliśmy pomysł do zakładek. Nie znając języka włoskiego, skorzystaliśmy z wbudowanego translatora, który podpowiadał nam, że mamy użyć jądra lub ziarna orzecha włoskiego, a na koniec posypać powierzchnię ciasta kroplą oleju. Przepis na ciasto z mąki kasztanowej był na tyle prosty, że takie słowne perełki nie tylko nie przeszkadzały, a wręcz rozweselając, uprzyjemniały czas w kuchni. 🙂

Składniki na castagnaccio

  • 250 g mąki kasztanowej
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g orzeszków pinii
  • 40 g rodzynek
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut.

Orzechy włoskie z grubsza posiekać.

Do miski przez gęste sitko przesiać mąkę kasztanową, jest to wskazane, aby rozbić grudki. Wlać wodę oraz jedną łyżkę oliwy, wsypać cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do kasztanowego ciasta wsypać 2/3 orzeszków pinii, orzechów włoskich oraz rodzynek, pozostałe odłożyć do posypania wierzchu. Dodać kilkanaście igiełek rozmarynu, wymieszać.

Dno formy do pieczenia (35/10 cm) lub tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstrząsnąć formą, aby wyrównać jego powierzchnię, posypać odłożonymi rodzynkami, orzechami oraz igiełkami rozmarynu. Polać łyżką oliwy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – aż ciasto lekko popęka.

Castagnaccio wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.




castagnaccio

castagnaccio

castagnaccio

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Castagnaccio - włoskie ciasto z mąki kasztanowej
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

two × 1 =