Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Butter chicken (kurczak maślany)

Print Friendly, PDF & Email

butter chicken (kurczak maślany)

Za oknem zrobiło się zimno i biało, więc mieliśmy ochotę na coś kolorowego i rozgrzewającego. Nasz wybór padł na indyjskie danie – butter chicken, czyli maślanego kurczaka. Kuchnia indyjska pełna jest różnorodnych przypraw, dlatego przed przystąpieniem do gotowania należy upewnić się, że wszystkie składniki mamy w domu. Na szczęście przyprawy te można kupić w większych sklepach, choć jeszcze kilka lat temu np. proszek garam masala przywoziłam z Anglii. W czasie gdy Bartek poszedł do sklepu po świeżą kolendrę i chlebki naan, z przyjemnością stałam przy patelni i wrzucałam na nią wszystkie aromatyczne i kolorowe przyprawy oraz pozostałe składniki butter chicken. Nie było Go tak długo, że gdy już przyszedł, potrawa była gotowa do robienia zdjęć i oczywiście jedzenia. 🙂

Składniki na butter chicken

Marynata do mięsa:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 3/4 łyżeczki garam masala
  • 1 czubek łyżeczki kurkumy

Sos:

  • 50 g masła
  • 3 średnie cebule
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 3 goździki
  • 50 ml śmietanki kremówki




Wykonanie

Marynata do mięsa:

Piersi kurczaka opłukać, pokroić w dużą kostkę.

Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać.

W misce wymieszać suche składniki marynaty z posiekanym imbirem i czosnkiem oraz jogurtem. Włożyć mięso, przemieszać je, aby zostało otoczone marynatą. Odstawić.

Sos:

Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać.

Pomidory z puszki zblendować.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić liść laurowy, goździki, imbir oraz czosnek. Dodać cynamon, kardamon, kolendrę oraz chili, chwilę podsmażać. Dosypać cebulę, smażyć, aż zmięknie i nabierze złocisto-brązowego koloru.

Do cebuli z przyprawami wrzucić piersi kurczaka wraz z całą marynatą, smażyć 5-10 minut, od czasu do czasu przemieszać. Następnie wlać pomidory z puszki, dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie ugotowany. Wsypać pokrojone na kawałki orzechy nerkowca, wlać i wymieszać sos z kremówką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie garam masala i chili, jeśli lubimy ostrzejsze potrawy. Gdyby sos był za gęsty, można dolać wody i ponownie doprowadzić do zagotowania.

Curry butter chicken podawać z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

18 − 11 =