Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Buraczki z serem kozim i karmelizowaną gruszką

Print Friendly

buraczki z serem kozim i karmelizowaną gruszką

Pomysł na przystawkę z buraczków czerwonych, sera koziego oraz karmelizowanych gruszek powstał podczas oglądania jednej z kulinarnych rywalizacji. Choć danie składa się z czerwonych buraków na zimno oraz gorących gruszek zapiekanych z cukrem, to całość tworzy bardzo udaną kompozycję. Do tego dodaliśmy ostry i wyrazisty ser kozi, a także pikantny sos z czosnku i pietruszki. Przepis na takie buraczki czerwone wart jest wypróbowania, zwłaszcza jeśli mamy gości i chcemy podać im ciekawą w smaku przystawkę.

Składniki na buraczki z serem kozim i karmelizowaną gruszką

  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 1 ser kozi
  • 3 gruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka rumu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu z granatu
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Buraczki wyszorować, gotować do miękkości, ostudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki cukru, ocet, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Natkę pietruszki umyć, posiekać. Wymieszać z drobno pokrojonym czosnkiem i 3 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gruszki umyć, obrać, pokroić na ósemki.

Na suchą patelnię wsypać 3 łyżki cukru, trzymając na niewielkim ogniu poczekać, aż się on rozpuści. Wyłożyć na niego cząstki gruszek, dodać łyżkę masła oraz rumu. Owoce karmelizować, co jakiś czas potrząsając patelnią, delikatnie je odwracać, aby równomiernie się zrumieniły.

Buraczki z kozim serem i karmelizowaną gruszką najlepiej przygotować dla każdej osoby na oddzielnym talerzu.

Ser kozi pokroić w plastry, ułożyć na talerzu. Na niego wyłożyć porcję buraczków, wierzch ozdobić sosem z natki pietruszki i czosnku. Obok położyć cząstki karmelizowanych gruszek.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.