Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Buraczki z pomarańczami

Print Friendly

buraczki z pomarańczami

Buraczki z pomarańczami do obiadu sprawdzają się w towarzystwie pieczonego mięsa, dlatego gdy na niedzielny obiad robiliśmy kurczaka confit, wiedzieliśmy, że wraz z puree z batatów będą odpowiednimi dodatkami. Buraki wzbogacone sokiem z pomarańczy i cytryny oraz goździkami doskonale podkreślały smak delikatnego mięsa z kurczaka. Warto czasem zamienić popularny sposób przygotowywania buraków do obiadu i zrobić buraczki z pomarańczami, tym bardziej, że robi się je szybciej.

Składniki na buraczki z pomarańczami

  • 500 g buraków
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 2 goździki




Wykonanie

Pomarańczę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Z cytryny wycisnąć sok.

Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryny, sok i skórkę z pomarańczy, goździki i kminek. Gotować ok. 30 minut, często mieszając, aż soki się zredukują.

Buraczki z pomarańczami podawać od razu na gorąco lub po przestygnięciu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.