Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Buraczki marynowane

Print Friendly

buraczki marynowane

Kilka tygodni temu byliśmy w restauracji, do obiadu otrzymaliśmy marynowane buraczki, które okazały się wyśmienitym dodatkiem do naszych posiłków. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy zrobić własne, wprawdzie nasza półka z zapasami na zimę już się uginała pod ciężarem słoików, ale kilka dodatkowych z marynowanymi burakami musiała jeszcze udźwignąć. 🙂

Składniki na marynowane buraczki na zimę

  • 1 kg buraczków
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek jałowca
  • 1 łyżka gorczycy




Przygotowanie

Buraczki dokładnie umyć, ugotować, odcedzić i przestudzić. Obrać (najlepiej w gumowych rękawiczkach, bo bardzo brudzą), jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki.

Do garnka wlać wodę i ocet, wrzucić obrany czosnek, dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy. Gotować kilka minut, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Słoiki wymyć, wyparzyć. Do każdego z nich włożyć buraczki, zalać gorącą zalewą wraz z przyprawami. Szczelnie zamknąć, włożyć do dużego garnka wyłożonego ściereczką, nalać ciepłej wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Ostrożnie wyjąć, ustawić wieczkiem do dołu, pozostawić buraczki marynowane do ostygnięcia.




2 Komentarzy

  1. Marzena
    28 września 2016    

    zalać zalewą gorącą czy zimną? a do garnka wlać wode zimną czy ciepłą ?

    • M&B
      28 września 2016    

      Buraczki zalewamy gorącą zalewą, a do garnka ze słoikami należy wlać ciepłą wodę, aby słoiki nie popękały. Dziękujemy za pytanie, od razu uzupełniliśmy przepis o te informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.