Bułki pszenne

M&B
Bułki pszenne

Drożdżowymi wypiekami pachniało już na korytarzu, a po wejściu do domu przywitał mnie zapach wypiekanego pieczywa. Okazało się, że to Bartek przygotował dla mnie niespodziankę i wypiekał pszenne bułki na kolację. No, może nie do końca z myślą o mnie – po prostu nie chciało mu się wyjść do sklepu. 😉 Niezależnie od powodu, bułki pszenne były o wiele smaczniejsze i pożywniejsze od tych kupnych i stanowiły odpowiedni dodatek do przygotowanej przeze mnie galarety.

Bułki pszenne – składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać 1/2 szklanki lekko ciepłej wody (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, posmarować je cienką warstwą oleju. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 60 minut.

Na blat oprószony mąką wyłożyć ciasto, uformować z niego wałek, pokroić go na 10 jednakowych plastrów. Z każdego z nich formować bułeczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 30 minut. Po tym czasie bułki lekko ponacinać.

Na dno zimnego piekarnika wstawić duże naczynie lub dużą blachę z gorącą wodą, na środkowy poziom wsunąć blachę z pszennymi bułkami. Włączyć piekarnik nastawiony na 180oC, piec z termoobiegiem ok. 35 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Bułki pszenne
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis