Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Bułki do hamburgerów

Print Friendly, PDF & Email

bułki do hamburgerów

Czasem dajemy się ponieść zachciankom i przygotowujemy sobie fastfoodowe jedzenie w domowej, bardziej zdrowej wersji. Już wypiekaliśmy placki na tortille, piekliśmy pizze na własnym spodzie, a teraz przyszedł czas na bułki do hamburgerów. 🙂

Składniki na bułki do hamburgerów

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 30 g masła
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • olej do natłuszczenia ciasta
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania bułeczek




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać lekko ciepłe mleko (około 30oC), wsypać 2 czubate łyżki mąki, rozmieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiać do miski, wsypać sól, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wyrobić. Sprężyste ciasto wysmarować olejem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną, krótko wyrobić. Zrobić wałek, podzielić go na 8 równych części. Formować okrągłe bułeczki, zawijając brzegi ciasta pod spód, lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić na 40 minut.

Wyrośnięte bułki do hamburgerów posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na dolny poziom zimnego piekarnika wsunąć dużą blachę z gorącą wodą, na środkowym poziomie umieścić blachę z bułeczkami. Nastawić piekarnik na 170oC (z termoobiegiem), piec 30-35 minut. Po upieczeniu bułki do hamburgerów studzić na kracie.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.