Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Brownie

Print Friendly, PDF & Email

brownie

Brownie – ciasto marzenie. Kto jeszcze nie zaznał jego smaku koniecznie musi to nadrobić i upiec je, najlepiej wg naszego sprawdzonego przepisu. 🙂 Na to ciasto z czekolady zawsze jest odpowiednia pora dla pary. A i samemu będąc można również pokusić się o coś więcej niż tabliczka czekolady. Zdecydowanie poprawia nastrój, osładza każdą chwilę i sprawia, że trudno oprzeć się kolejnej jego porcji. Czekoladowe brownie wyśmienicie smakuje podane z lodami waniliowymi i odrobiną mięty, polane sosem toffi lub otulone bitą śmietaną.

Składniki na brownie

  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g masła
  • 350 g cukru brązowego
  • 80 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady




Przygotowanie

Masło roztopić, wymieszać z cukrem brązowym, a gdy będzie już rozpuszczony dodać roztrzepane jajka – cały czas ubijać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, dodać 150 g połamanej gorzkiej czekolady oraz drobno posiekane orzechy.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do ciepłej masy czekoladowej. Wymieszać dokładnie.

Formę do pieczenia ciasta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier powinien wystawać poza formę).

Wlać ciasto i kilka razy uderzyć formą o blat w celu usunięcia bąbli powietrza. Powkładać resztę czekolady połamanej na drobne kawałki.

Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), włożyć ciasto i piec je 30 – 35 minut. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.

Ciasto czekoladowe brownie doskonale smakuje podawane z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.