Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Brownie z dynią

Print Friendly, PDF & Email

brownie z dynią

Już przy okazji przepisu na brownie wspomniałam, że to jedno z moich ulubionych ciast. Ze względu na zawartość czekolady bardzo przypadło do gustu także Mojemu B. Tej jesieni odkryliśmy, że ciasto czekoladowe można wzbogacić o dynię. Racząc się sporą porcją brownie z dynią, zastanawialiśmy się, w jaki sposób przekazać radość płynącą z jego jedzenia. Wtedy pojawił się pomysł ozdobienia ciasta wesołymi, halloweenowymi dyniami. Mamy nadzieję, że i Wy poczujecie tę radość. 🙂

Składniki na brownie z dynią

  • 150 g dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 100 ml wody
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 170 g masła
  • 200 g cukru brązowego
  • 4 jajka
  • 125 g mąki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do podsmażenia dyni




Przygotowanie

Dynię obrać, usunąć pestki oraz miękki miąższ, odważyć 150g. Pokroić na drobne kawałki, które podsmażyć krótko na maśle. Dolać wodę i dusić aż dynia będzie miękka. Odlać, dynię dokładnie pognieść lub zmiksować.

W garnku ustawionym na bardzo małym ogniu rozpuścić masło oraz czekoladę.

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać do niej stopniowo masę czekoladową, następnie dyniową. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając go także na brzegi. Wlać przygotowaną masę, kilkukrotnie wstrząsnąć blachą, aby masa równo się rozeszła.

Brownie z dynią piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut.




1 Komentarz

  1. 9 listopada 2015    

    Wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.