Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Brownie z czereśniami

Print Friendly, PDF & Email

brownie z czereśniami

Przepis na brownie z czereśniami rozpoczniemy od wspomnień sprzed wielu lat, kiedy na działce rosła czereśnia, która każdego roku dawała soczyste i słodkie owoce. Niestety po powodzi w 1997 roku drzewo uschło, a każde nowe posadzone na jego miejsce znajdowało „amatora cudzej własności”, więc od tamtego czasu byliśmy zdani na owoce nabywane w sklepie. Dzisiejsze czereśnie kupione na bazarku dodaliśmy do naszego ulubionego ciasta – brownie, które zyskało dzięki temu słodką, owocową nutkę.

Składniki na brownie z czereśniami

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jajka (wielkości L)
  • 150 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g czereśni



Wykonanie

Czereśnie opłukać, przekroić każdą na pół lub na mniejsze kawałki, usunąć pestki.

Do garnka włożyć mało oraz połamaną gorzką czekoladę, postawić na mały ogień. Podgrzewać do rozpuszczenia się i połączenia składników, od czasu do czasu przemieszać – nie gotować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Jajka z cukrem ubijać 10-15 minut do uzyskanie puszystej, białej masy. Stopniowo wlewać wystudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując.

Do mieszaniny wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie miksując, żeby całość dobrze się połączyła.

Na koniec wmieszać owoce i przełożyć do małej blachy (ok. 20 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Brownie z czereśniami po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.