Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Brownie z burakami

Print Friendly, PDF & Email

brownie z burakami

Czekoladowe brownie z czerwonymi burakami tylko pozornie jest dziwnym połączeniem, więc nie powinno to nikogo zniechęcać do jego upieczenia. Ciasta z warzywami stają się coraz bardziej popularne i już nie dziwi ciasto marchewkowe lub cukiniowe, dlaczego więc nie dać szansy burakom. 🙂 Brownie ma przyjemny smak gorzkiej czekolady i bardzo dobrze pasuje do niego słodka kawa lub lody waniliowe. A co ciekawe, zupełnie innych doznań smakowych doświadcza się, jedząc to czekoladowe ciasto podane schłodzone i w temperaturze pokojowej – koniecznie musicie spróbować i poczuć tę różnicę. 🙂

Składniki na brownie z burakami

  • 250 g buraków
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 łyżki mocnej kawy
  • 5 jajek (wielkości L)
  • 150 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Buraki ugotować do miękkości, odlać i pozostawić do ostygnięcia. Obrać i zetrzeć na tarce na malutkich oczkach.

Do garnka wsypać połamaną gorzką czekoladę, wlać 4 łyżki kawy, dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się stałych składników – należy często mieszać i nie doprowadzać do zagotowania. Odstawić do wystygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż do uzyskania lśniącej i sztywnej masy.

Do wystudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać buraki i żółtka, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie połączyć składniki, żeby nie powstały grudki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawić na 180oC, a gdy się nagrzeje, wstawić brownie z burakami i od razu zmniejszyć temperaturę na 160oC. Piec z termoobiegiem 40 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku.




1 Komentarz

  1. 22 kwietnia 2016    

    Mniam,ale pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.