Brownie z batatami

M&B
Brownie z batatami

Wzorując się na naszych pysznych brownie, które piekliśmy z dodatkiem buraków i dyni, napisaliśmy przepis na brownie z batatów. Wierzcie nam, że użyte słodkie ziemniaki nie zaburzyły smaku tego wspaniałego czekoladowego ciasta, nadal czekolada gra pierwsze skrzypce. Brownie z batatów ma chrupiący wierzch i wilgotne wnętrze, czyli to co jest charakterystyczne dla tego ciasta i co sprawia, że ma tak wielu wielbicieli. My do tej grupy należymy, więc nasze brownie z batatami zniknęło szybciej niż tabliczka czekolady. 😉

Składniki na brownie z batatów

  • 300-350 g batatów
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 25 g kakao
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła




Wykonanie

Bataty umyć, zawinąć w folię spożywczą (błyszczącą stroną do środka), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec do miękkości słodkich ziemniaków – około 35-45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, zdjąć skórkę i odważyć 200 g. Miąższ batatów pognieść z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym do uzyskania gładkiego puree.

W garnku, postawionym na niewielkim ogniu, rozpuścić masło i połamaną czekoladę. Zestawić z ognia, wmieszać puree z batatów, a następnie powoli wlewać i łączyć z czekoladową masą rozkłócone jajka. Na koniec przesiać i wmieszać mąkę z kakao.

Blachę do pieczenia (23/20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto, rozprowadzić i wyrównać jego powierzchnię.

Brownie z batatami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do ostygnięcia, po czym wyjąć i pokroić na porcje.




brownie z batatami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Brownie z batatami
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis