Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Bolognese ragu

Print Friendly, PDF & Email

bolognese ragu

Bolognese ragu jest potrawą, na którą czekamy, gdy Szwagier Ed przyjeżdża z Marylą do rodzinnego domu. Jest to przepis wg jakiegoś angielskiego Guru kuchni, który zna doskonale Włochy i jej potrawy. Gdy Ed po raz pierwszy przygotowywał bolognese ragu, dziwiła nas obecność wątróbki, mleka oraz selera naciowego, ale po pierwszej degustacji wszyscy uznaliśmy, że lepszego sosu bolognese być nie może. Przepis ten spisywaliśmy na bieżąco podczas wakacji, od tego czasu kilka razy już je gotowaliśmy, ale nie udało nam się zrobić zdjęcia, tak szybko ten włoski sos znikał. 🙂

Składniki na bolognese ragu

  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 125 g surowego boczku
  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • 60 g wątróbki drobiowej
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 litra rosołu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pociąć w drobną kostkę. Seler umyć, pokroić w wąskie paski. Warzywa wrzucić do garnka, podsmażać ok. 10 minut na oleju.

W tym czasie boczek pokroić w małą kostkę. Dodać do warzyw i wytapiać z niego tłuszcz.

Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, bardzo drobno posiekać. Wraz z mięsem mielonym wrzucić do garnka, smażyć ok. 10 minut.

Wlać wino, a gdy się zredukuje, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, chwilę gotować. Dodać mleko, zamieszać i wlać połowę rosołu. Wrzucić listek laurowy.

Bolognese ragu gotować bez przykrycia na małym ogniu co najmniej 45 minut – najlepiej 2 godziny, w trakcie dolewając resztę rosołu.

Bolognese ragu doprawić do smaku solą i wymieszać z ugotowanym makaronem pappardelle lub tagliatelle.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.