Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Boeuf Stroganow

Print Friendly, PDF & Email

boeuf stroganow

Boeuf Stroganow kojarzy mi się z daniem, które dość często pojawia się na weselnych stołach. Warto jednak przygotować je w domu i cieszyć się pełnią smaków oraz kolorów. Boeuf Stroganow można przygotować z wieloma różnymi dodatkami, jadłam np. tylko z dodatkiem pieczarek w sosie śmietanowym, ale także z dużą ilością papryki i bez pieczarek. My do naszego garnka ze Strogonowem wrzuciliśmy pieczarki, paprykę oraz ogórki kiszone, przez co danie miało wyrazisty smak.

Składniki na Boeuf Stroganow

  • 500 g mięsa wołowego
  • 300 g pieczarek
  • 500 ml rosołu wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ziarenko jałowca
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • masło do smażenia




Przygotowanie

Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w paski. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Paprykę umyć, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe błony. Pokroić w paski.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle.

Ogórki kiszone pokroić w krążki.

Wykonanie

Na patelni rozgrzać masło, partiami wrzucać mięso wołowe, zrumienić i przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tej samej patelni rozpuścić nową porcję masła, zeszklić cebulę.

Do garnka z mięsem wlać gorący rosół, dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz w ziarenkach, lekko posolić. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone oraz musztardę, gotować jeszcze 10 minut.

Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru z Boeuf Stroganow, wlać ją do garnka i wymieszać.

Boeuf Stroganow doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem, makaronem lub kaszami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.