Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Bliny pszenno-gryczane

Print Friendly, PDF & Email

bliny_pszenno-gryczane

Bliny to bardzo prosta potrawa, która jest podobna do racuchów. Jakiś czas temu zamieściliśmy przepis na bliny gryczane, a dzisiaj dzielimy się z Wami wersją pszenno-gryczaną, która jest delikatniejsza w smaku. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, bo niestety trzeba poczekać, aż drożdżowe ciasto wyrośnie, ale samo smażenie idzie bardzo szybko. Atutem jest także mnogość dodatków, z którymi można je podawać. Takie bliny są idealne jako ciepła przekąska, a także kolacja na ciepło.

Składniki na bliny pszenno-gryczane

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • majonez
  • wędzony łosoś w plastrach
  • kawior
  • kwaśna śmietana




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać połowę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać 1 łyżkę mąki (pszennej lub gryczanej), zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

Mąkę pszenną i gryczaną wsypać do miski, dodać resztę mleka, sól, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn, dokładnie połączyć składniki drewnianą łyżką. Na koniec wmieszać pianę z białek. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-60 minut.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta, usmażyć na złoty kolor z obu stron. Bliny szybko się smażą, dlatego trzeba je uważnie smażyć.

Bliny pszenno-gryczane bardzo dobrze smakują z majonezem, łososiem, kawiorem oraz innymi słonymi dodatkami.

bliny_pszenno-gryczane_2




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.