Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Bitki wołowe

Print Friendly, PDF & Email

bitki wołowe

Może i teraz nie jest pora na gotowanie takich potraw, ale od ponad tygodnia chodziła za mną chęć na bitki wołowe. Swoje zdziwienie z tym związane wyraziła nawet Pani, u której na bazarku zawsze kupujemy mięso, profesjonalnie jednak podeszła do zadania i doradziła nam zrobienie bitek wołowych z przedniej krzyżowej. W domu szybko uporaliśmy się z porcjowaniem mięsa i jego podsmażeniem, pozostało nam jedynie czekać, aż po długim duszeniu będzie miękkie i kruche. W tym czasie przygotowaliśmy równie gorący dodatek do bitek wołowych, czyli tradycyjne kluski śląskie. Aby w obiedzie znalazł się wiosenny akcent, sięgnęliśmy po wcześniej przygotowane ogórki małosolne. Przyjemnie było zasiąść do takiego tradycyjnego, polskiego obiadu. 🙂

Składniki na bitki wołowe

  • 700 g wołowiny bez kości na bitki (np. polędwicy, krzyżowej)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia




Wykonanie

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa włożyć w woreczek foliowy lub między folię spożywczą, rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać olej, partiami wkładać plastry mięsa, smażyć, na dość dużym ogniu, po obu stronach na złocisty kolor. Mięso przełożyć do garna z grubym dnem, wlać 1 litr gorącej wody, postawić na małym ogniu.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać.

Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać czosnek, chwilę podsmażać, po czym wlać chochelkę wywaru z gotowania mięsa, przemieszać i całość przelać do garnka z mięsem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kulki jałowca oraz słodką paprykę.

Bitki wołowe dusić na małym ogniu do miękkości mięsa (około 1,5 – 2 godziny). Na koniec doprawić mięso solą oraz pieprzem.

Bitki wołowe podawać z ziemniakami, kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami. Dodatkiem mogą być kiszone ogórki, surówka z kiszonej kapusty lub buraczki zasmażane.




bitki wołowe

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Bitki wołowe
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

five × 2 =