Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Print Friendly, PDF & Email

bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Ponura kwietniowa pogoda nie zachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty. Dwa rodzaje kapusty, kilka rodzajów mięsa i doskonała wiejska kiełbasa sprawiły, że bigos z mieszanej kapusty był sycący i aromatyczny, a odpowiednio dobrane przyprawy nadały bigosowi głębokiego, wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Ponieważ jego część zamroziliśmy, nie musieliśmy zastanawiać się, co przygotować na obiady w bardziej zajęte dni, a należy przy tym dodać, że taki odgrzewany bigos smakował chyba odrobinę lepiej niż pierwsze, świeżo ugotowane porcje.

Składniki na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

  • 2 kg kapusty
  • 650 g kapusty kiszonej
  • 400 g karkówki
  • 300 g łopatki
  • 200 g szpondra
  • 500 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka owoców jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • czubek łyżeczki pieprzu Cayenne
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • smalec do smażenia




Wykonanie

Kapustę kiszoną włożyć do dużego garnka, wlać szklankę wody, dodać przyprawy oraz sól, gotować na małym ogniu przez godzinę.

Z kapusty usunąć zewnętrzne liście oraz głąb, przekroić na 4 części i poszatkować.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Szybko obsmażyć na patelni na rozgrzanym smalcu, tak aby włókna się zamknęły.

Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, podsmażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa.

Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę, zeszklić na smalcu.

Słodką kapustę, mięso, kiełbasę i cebulę przełożyć do gotującej się kiszonej kapusty, dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, przemieszać, jeśli trzeba dolać szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu ok. 60 minut, od czasu do czasu przemieszać. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Bigos jest gotowy, kiedy kapusta oraz mięso są miękkie.

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty można podawać od razu po przygotowaniu, lub po podgrzaniu następnego dnia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.