Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Bigos myśliwski

Print Friendly, PDF & Email

bigos myśliwski

Od dawna mieliśmy smak na bigos, a pojawienie się dziczyzny w sklepach zmobilizowało nas do kupienia wszystkich niezbędnych składników i przygotowania bigosu myśliwskiego. Mięso z dzika i jelenia nadaje potrawie bardziej wyraźnego smaku i odświętnego charakteru, dlatego sporą część bigosu zamroziliśmy z myślą o Bożym Narodzeniu. Będzie to kolejna okazja do zapoznania angielskiej części Rodziny z polską tradycją i smakami polskich świąt.

Składniki na bigos myśliwski

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 400 g mięsa na gulasz z dzika
  • 400 g mięsa na gulasz z jelenia
  • 500 g wołowiny
  • 500 g kiełbasy
  • 500 g boczku wędzonego surowego
  • 25 g suszonych grzybów
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia



Wykonanie

Grzyby dokładnie opłukać, zalać szklanką zimnej wody i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby pokroić, wodę zachować.

Kapustę kiszoną pokroić, wrzucić do dużego garnka, dodać grzyby wraz z wodą z ich namaczania oraz wszystkie przyprawy. Wstawić na średni ogień, gotować pod przykryciem 60 minut, od czasu do czasu kapustę przemieszać.

W tym czasie mięso z dzika, jelenia oraz wołowe pokroić w kostkę, obsmażać partiami na bardzo gorącym oleju, aby pozamykać włókna. Kiełbasę i boczek również pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Wszystkie smażone składniki dodać do gotującej się kapusty, wlać 2-3 szklanki wody, przemieszać, i przykryć przykrywką. Gotować na małym ogniu 1,5-2 godziny, od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec gotowania do bigosu myśliwskiego dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

bigos myśliwski




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.