Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email

biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami to nie tylko potrawa, którą można podać na wielkanocny stół, ale także na codzienny obiad. W czasie tegorocznego śniadania lub obiadu wielkanocnego proponujemy upieczenie białej kiełbasy nieco inaczej niż zazwyczaj, czyli z dodatkiem pieczarek. Tym daniem z pewnością każda Pani zaskoczy domowników i gości. Nam to połączenia bardzo posmakowało i w tym roku przygotujemy białą kiełbasę z dodatkiem pieczarek podczas wizyty w domach. 🙂

Składniki na białą kiełbasę pieczoną z pieczarkami

  • 500 g białej kiełbasy surowej
  • 500 g pieczarek (małych lub średnich)
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 250 ml rosołu lub wody
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 10-12 ziarenek kolendry
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki.

Cebulę obrać, pokroić na plasterki.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć do momentu zredukowania się wody. Dodać cząber, kolendrę, sól i pieprz, przemieszać.

Do naczynia żaroodpornego wlać rosół lub wodę, przełożyć pieczarki z cebulą. Ułożyć na nich surowe białe kiełbasy nacięte nożem w kilku miejscach. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem). Piec 30 minut, po czym zdjąć folię i piec kolejne 15-20 minut, do zrumienienia się kiełbasek. W tym czasie kilka razy posmarować kiełbaski powstałym sosem.

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami smakuje najlepiej na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three × 2 =