Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Print Friendly, PDF & Email

biała kiełbasa pieczona w piwie

Zbliżająca się Wielkanoc zmobilizowała nas do wybrania się na bazarek w celu zakupu dobrej jakości mięsa, w tym białej kiełbasy. W domu, w świąteczny czas, podaje się ją zazwyczaj do żurku lub ze smażoną cebulą, my lubimy także wersję białej kiełbasy pieczonej w piwie. Danie jest słodkie od miodu, ale jednocześnie pikantne od musztardy i chrzanu, z pewnością przy wielkanocnym stole znajdzie się wielu amatorów tak przygotowanej kiełbasy z piwem.

Składniki na białą kiełbasę pieczoną w piwie

  • 6 surowych białych kiełbas
  • 3 średnie cebule
  • 1 por (biała część)
  • 1 szklanka piwa
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 9 ziarenek kolendry
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku całego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Por umyć, pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać oregano, kolendrę, tymianek, ziele angielskie i kminek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać cebulę oraz por, dusić do zeszklenia, pod koniec dodać miód, przemieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać piwo.

Białą kiełbasę ponakłuwać, wyłożyć na cebulę, posmarować ją grubą warstwą musztardy wymieszanej z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 60 minut, co jakiś czas kiełbasy polewać sosem.

Białą kiełbasę pieczoną w piwie podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.




biała kiełbasa pieczona w piwie

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

11 + twenty =