Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Bezy z kremem krówkowym

Print Friendly, PDF & Email

bezy z kremem krówkowym

Bezy z kremem krówkowym osłodziły nam kilka zimowych dni. Pomysł na nie powstał, gdy po wypieku chałki pozostały nam białka i dzięki temu nadarzyła się okazja do przygotowania słodkiego deseru. Robiąc bezy zawsze korzystamy ze sprawdzonych proporcji i w zależności od przeznaczenia dobieramy odpowiedni czas suszenia. W tym przypadku zrobiliśmy chrupiące i lekkie bezy, które przełożyliśmy słodkim i puszystym kremem krówkowym, tak że duet ten stworzył smakowitą kompozycję.

Składniki na bezy z kremem krówkowym

Bezy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Krem krówkowy:

  • 250 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2-3 łyżki masy krówkowej




Przygotowanie

Bezy:

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie, cały czas ubijając, wsypywać po łyżce cukru pudru, aż powstanie gęsta, lśniąca i sztywna piana. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wmiksować.

Ubitą pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego z dość grubą tylką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne bezy o dwóch warstwach. Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 110oC przez 2 godziny (z termoobiegiem). Pozostawić do wystygnięcia.

Krem krówkowym:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wymieszać z masą krówkową i delikatnie wmieszać ją w ubitą kremówkę.

Wykonanie

Bezy przekroić wzdłuż na dwie części. Na dolną nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki krem krówkowy, przykryć górną częścią bezy.

Bezy z kremem krówkowym wstawić w chłodne miejsce, aby masa krówkowa stężała.




bezy z kremem krówkowym

2 Komentarzy

  1. 9 maja 2017    

    Super przepis na bezy! 🙂 No i krem też wygląda, że będzie mega smaczny!

  2. gin
    9 maja 2017    

    Czysta rozpusta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three × five =