Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Batoniki z płatków jaglanych

Print Friendly, PDF & Email

batoniki_z_płatków_jaglanych

Jakiś czas temu w pracy panowała moda na robienie zdrowych, zbożowych batoników. Spośród wielu wersji przynoszonych przez Koleżanki do spróbowania, mnie najbardziej przypadła do gustu ta bezglutenowa z płatków jaglanych. Może nie jest ona najmniej kaloryczna, ale za to słodka i mocno owocowa, a to dzięki użyciu mleka skondensowanego i mnóstwa suszonych i kandyzowanych owoców. Gotowe jaglane batoniki będą doskonałe podczas wiosennych spacerów lub jako słodka przekąska, a ponieważ można je przechowywać w zamkniętym pojemniczku nawet przez miesiąc, długo będziemy się nimi cieszyli. 🙂

Składniki
  • 200 g płatków jaglanych
  • 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1/2 słoiczka kwaskowatego dżemu (wiśniowego, śliwkowego)
  • 2 łyżki sezamu
  • 5 łyżek suszonych i kandyzowanych owoców (śliwki, rodzynki, papaja, ananasy, żurawina)




Wykonanie

Wybrane owoce pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski wsypać płatki jaglane, suszone i kandyzowane owoce, sezam. Dodać mleko skondensowane i dżem, dokładnie wymieszać – powinna powstać dość gęsta i klejąca masa.

Blachę do pieczenie wyłożyć papierem, wylać masę, dokładnie docisnąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec ok. 30 minut. Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty lub prostokąty.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

16 − 13 =