Bataty pieczone w całości

M&B
bataty pieczone w całości

Bataty pieczone w całości upiekliśmy w folii aluminiowej z dodatkiem masła i rozmarynu. Takie słodkie ziemniaki stanowiły dobry dodatek do pieczonej kaczki, a dzięki temu, że można było wszystko razem upiec, przygotowanie obiadu nie było tak absorbujące i pracochłonne. Bataty stają się coraz bardziej popularnym warzywem, widać to także na naszej stronie, bo chętnie szukacie przepisów na ich przygotowanie. Tą propozycją dajemy Wam większy wybór. 😉

Bataty pieczone w całości – składniki

  • 4 bataty
  • kilkanaście igiełek świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 40 g masła




Wykonanie

Bataty wyszorować, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy naciąć z góry, osobno ułożyć na folii aluminiowej do pieczenia (zwróconą lśniącą stroną do góry), położyć po 10 g masła i po kilka igiełek rozmarynu. Słodkie ziemniaki zawinąć dokładnie w folię, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 40-50 minut.

Bataty po upieczeniu ostrożnie odwinąć, przełożyć na talerz i posypać zmieloną gruboziarnistą solą.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Bataty pieczone w całości
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

7 Komentarze

  • xyz

    11 kwietnia 2018 at 15:21

    Cieszy mnie, że musiałeś zaznaczyć, że to „gospodynie domowe- humanistki” wymyślają fałszywe teorie na temat folii aluminiowych. W przeciwnym razie nie wiedzielibyśmy, kogo oskarżać o szerzenie kulinarnych fake newsów.

  • gość

    4 lutego 2018 at 16:02

    przepraszam! ale ja w kwestii technologicznej. strona filii alu nie ma znaczenia: połysk – mat i ich praktyczne zastosowanie to wymysł gospodyń domowych- humanistek. skąd dwie różne powierzchnie na filii? to wynik procesu technologicznego. pierwotnie folia alu ma wymiar 5cm na 1,2 metra na 6 metrów w wyniku walcowania osiągami wielokilometrowy rękaw. skąd więc połysk i mat na stronach folii? no cóż , polysk to strona od stalowej rolki, a folię roluje się podwójnie więc strony wewnętrznie są matowe , te od rolek błyszczące i tyle. strona nie ma żadnego wpływu na właściwości folii!!!!! a za przepis na bataty wielce dziękuję!!! 🙂
    ps. jestem inżynierem inżynierii materiałowej o specjalizacji obróbki powierzchni. na dodatek czynnym zawodowo od jaruzelskiego – pierwszego sekretarza.

  • M&B

    25 maja 2017 at 08:44

    Bataty podajemy ze skórką, jest ona cienka i miękka. Pozdrawiamy. 🙂

  • Anonim

    25 maja 2017 at 02:55

    Czy bataty po upieczeniu podaje sie w skórce ? czy skore zdjąć ?

  • M&B

    17 kwietnia 2017 at 18:13

    Na pewno wypróbujemy, dziękujemy za podpowiedź. 🙂

  • Anonim

    16 kwietnia 2017 at 22:25

    Polecam skropić sokiem z cytryny po upieczeniu:)

  • Jaglusia

    25 stycznia 2017 at 19:59

    Takie tradycyjnie upieczone muszą być przepyszne. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis